Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων


Στις 18/11/2015 το Γ1, με συνοδούς τους φιλολόγους Αλεξία Καστανάκη και Αντώνη Χορευτάκη,  επισκέφθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, που στεγάζεται στο καθολικό της ενετικής μονής του Αγίου Φραγκίσκου. Έγινε μια ευχάριστη και εποικοδομητική ξενάγηση από την κ. Κατάκη, αρχαιολόγο από την ΚΕ΄ Εφορεία προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων, η οποία μας παρουσίασε το πολύτιμο περιεχόμενο του μουσείου.
 
Το αρχαιολογικό Μουσείο στον χώρο αυτό άρχισε να λειτουργεί το 1963. Τα εκθέματά του δίνουν μία διαχρονική εικόνα της πολιτισμικής ιστορίας του Νομού Χανίων από τη νεολιθική εποχή έως και τα χρόνια της ρωμαιοκρατίας. Η έκθεση χωρίζεται κατά πλάτος σε δύο μεγάλες ενότητες : Στο ανατολικό τμήμα εκτίθενται ευρήματα της ύστερης νεολιθικής εποχής και της χαλκοκρατίας (μινωικοί χρόνοι). Στο δυτικό τμήμα εκτίθενται αρχαιότητες της εποχής του σιδήρου (ιστορικοί χρόνοι). Τα ευρήματα παρουσιάζονται κατά ανασκαφικά σύνολα και κατά θεματικές ενότητες. Στις συλλογές περιλαμβάνονται μινωικά ευρήματα από την πόλη των Χανίων, προϊστορικά ευρήματα από σπήλαια, μινωικά ευρήματα από διάφορες περιοχές του νομού, ευρήματα από τάφους της γεωμετρικής περιόδου, ευρήματα των ιστορικών χρόνων από την πόλη των Χανίων και από διάφορες άλλες πόλεις του νομού, νομίσματα, κοσμήματα (προϊστορικών και ιστορικών χρόνων), γλυπτά, επιγραφές, στήλες, ψηφιδωτά. 

Το έτος 2000 δωρήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων η ενδιαφέρουσα συλλογή Κωνσταντίνου, Μαρίκας και Κυριάκου Μητσοτάκη. Καταλαμβάνει τρεις μικρές αίθουσες στα βόρεια και σε επαφή με το ναό του Αγίου Φραγκίσκου. Τα εκθέματα αποτελούν το 1/3 της Συλλογής και η παρουσίαση τους ακολουθεί χρονολογική σειρά (τέλος 4ης χιλιετίας π.Χ. - 3ο αι. μ.Χ.). Περιλαμβάνονται ευρήματα μινωικής κεραμικής, πηλοπλαστικής, λιθοτεχνίας, σφραγιδογλυφίας, κοσμήματα και varia (ποικίλα αντικείμενα από διάφορες περιοχές). 

Το Μουσείο διαθέτει εργαστήρια συνήρησης κεραμικής, μεταλλικών αντικειμένων, νομισμάτων, τοιχογραφιών, ψηφιδωτών και χημικό εργαστήριο, ενώ για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών υπάρχει εκθετήριο - πωλητήριο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων στο ειδικά διαμορφωμένο κωδωνοστάσιο δίπλα στην κύρια είσοδο. 


Για περισσότερες πληροφορίες :
http://odysseus.culture.gr/h/1/gh151.jsp?obj_id=16001




Ωραία μέρα σήμερα!
 
Ο χώρος επιβλητικός...

Η θαυμάσια ενετική αρχιτεκτονική του Αγίου Φραγκίσκου
 

Στην αυλή του Μουσείου




Στιγμές χαλάρωσης...
Μπροστά στην οθωμανική κρήνη

Δεν υπάρχουν σχόλια: